Lugn och fokuserad i en turbulent värld - Balansprogrammet 6 v

Lugn, trygg och fokuserad i en turbulent värld – Balansprogrammet

Sara Emilionie om Balansprogrammet

Du som deltar online har fått inbjudan via Zoom. 

Mikropauser på Vinge - onsdagar kl 14.45

Forskning visar att det är brist på återhämtning, inte stressen som bränner ut oss. Intentionen med höstens mikropauser är att ge dig enkla, effektiva verktyg för återhämtning. Du som vill träna vidare på egen hand har möjlighet att registrera dig och träna på egen hand under 3 månader från registreringsdatum. I balans online ingår även längre pass, tex ” Fri från stress” som ingår i publicerad forskning och testats i två av världens största studier på yoga och hjärta (Danderyds sjukhus och Karolinska Universitetssjukhuset). 

Tips: Boka stressfria stunder! Skriv in exakt när, var och hur du ska ge dig själv tid för återhämtning. Annars blir det inte av.  Att skapa en stressfri stund innebär att du fattar ett aktivt beslut om att du inte kommer lösa några problem eller svara på mail mentalt medan du åker till jobbet, är ute med hunden eller tränar. Även återhämtning kräver disciplin. 

Två övningar som effektivt aktiverar din avslappningsrespons

Dessa övningar i kombination har testats i en svensk studie och visat signifikant effekt på blodtryck, oro, ångest. I en studie vid primärvårdsforskning i Malmö visade kombinationen av andning och ryggflex signifikanta förändringar av blodtrycket. Det man såg var att 10 min andning ihop med en enkel ryggflex morgon och kväll sänkte blodtrycket lika mycket som vid medicinering. Studien är publicerad och finns att läsa via Medline. 

Prova att genomföra övningarna dagligen och lägg märke till hur du upplever effekten! Gärna morgon och kväll. 

Långa Djupa Andetag

Både svensk och internationell forskning visar att djupandning hör till det mest kraftfulla vi kan ägna oss åt för att reducera stress och syresätta cellerna vilket har en direkt påverkan på immunförsvar, matsmältning, blodtryck m.m – Inom loppet av bara några minuter!

Andning genom vänster näsborre ger en förstärkt lugn- och ro respons då de olika näsborrarna via näsmusslorna sägs ha olika kopplingar till det autonoma nervsystemet. Prova gärna att andas genom vänster näsborre 10 minuter morgon och kväll och se hur det påverkar din upplevelse av stress.

Spela videoklipp
Spela videoklipp

Ryggflex

En övning ur “korta ryggpasset” som ingår i Balansprogrammet. Övningen jobbar med muskulatur i bäcken och ryggrad, masserar alla disker mellan kotorna, påverkar flödet av blod, lymfvätska runt ryggraden och spinalvätska i ryggraden. Tillsammans med det yogiska andetaget har denna övning visat mätbara effekter på högt blodtryck. 

“Korta ryggpasset” är testat i ett flertal studier med dokumenterad effekt även på rygg, hjärta, oro, stress och ångest.

Feedback