Vecka 4 – Hitta ditt ankare och uteslut distraktioner

Vecka 4 – Hitta ditt ankare och uteslut distraktioner

Denna vecka tränas koncentration, uppmärksamhetsförmåga och förmågan att släppa oro, ältande etc

Du saknar tillgång till detta innehåll

För att ta del av innehållet behöver du vara inloggad och ha ett aktivt medlemskap/abonnemang

eller

Veckans övning: Mentalt flygplansläge

Veckans övning handlar om att aktivt träna din uppmärksamhetsförmåga och medvetet filtrera bort distraktioner, om och om igen. Om du är väldigt trött efter en lång period av vakenhet blir du mer mottaglig för distraktioner. Ha tålamod då du gör övningen.

Effekt: Övningen ökar fokus, koncentrationsförmåga och förmågan att vara här och nu istället för tankar på det som varit eller väntar. Forskning visar att regelbunden träning minskar ett område som kallas DFM och står för tankevandring, ältande och grubbleri.

Att tänka på: Rastlöshet är vanligt och en del av träningen innebär att låta bli att reagera på den. Sitt gärna på en ostörd plats och blunda för att utesluta visuella intryck. Då du provat övningen några gånger kan du även testa att göra den var och när som helst, tex under en tågresa eller medan du väntar i en kö.

Veckans reflektion/bonusövning:

I samband med veckans övning blir det väldigt tydligt hur vi upprepar samma tankar gång på gång, och hur det påverkar vårt mående. Är det någon tanke du tycker skulle vara skön att släppa taget om just nu? Eller kanske en situation som du tycker borde vara annorlunda, eller en person du tycker borde agera annorlunda? Hur skulle du må om verkligheten fick vara precis som den är och du redan i nästa andetag släppte taget om allt du inte kan påverka?

Veckans bonusträning: Släpp taget med tre andetag

Gör detta varje gång du upplever någon form av stress. Övningen hjälper dig släppa taget om stressfyllda tankar och vila i ditt andetag, här och nu.

Veckans bonusövning - Mentalt flygplansläge