Stressfri stund för mig

16 okt 2015

/

Stressfri stund för mig

Stressfri stund för mig

IMGP1599

-”Vad tänker du på?”

En fråga som ofta kommer från en av oss om jag och min man sitter tysta tillsammans under en längre stund men kan även komma från andra såklart….

Det har ofta kunnat komma många svar på den frågan från mig, för tidigare har det varit så att jag har tyckt att det är avkoppling att få bara vara utan andra intryck och tänka på allt jag ska göra, vill göra, tänker göra, borde göra, inte vill göra…..få tänka i fred helt enkelt…… men är det en stressfri stund egentligen? Då tyckte jag det men det gör jag inte idag.

-”Vad tänker du på?”

-”Absolut ingenting, jag bara njuter av stunden”

När min man svarar så ja då blir jag varm och glad i hela kroppen för jag vet att när jag svara så, ja då är jag fullständigt närvarande och bara njuter i stunden, upplever, känner och i huvudet känns det rätt stilla. Den känslan är så skön så att även om det är han och inte jag som ger det svaret, för med största sannolikhet är inte jag helt i stunden just då eftersom jag funderar på vad han tänker på, så får det mig att gå in i samma läge. Stanna upp, känna, lyssna, lukta, njuta….bara vara.

Det är först då som jag stänger av Radio NST….!?

Nu undrar du säkert vad jag menar och precis så tänkte jag med när jag första gången läste det i  Thich Nhat Hanhs bok ”Silence”. Det betyder Radio ”Non-Stop-Thinking”.

Har du funderat på när du stänger av ”Radio Non- Stop Thinking?”

För även om vi sitter still, utan någon extern stimuli så pågår ofta en konstant inre dialog i våra huvuden.

Första gången jag upplevde att det blev helt stilla i mitt huvud var när min man tog med mig ut och segla för första gången för 4 år sedan när vi precis hade träffats. Det slog mig starkt och var en ljuvlig känsla att bara vara, njuta, uppleva utan att värdera, planera och tänka en massa. Det gav mig ohyggligt mycket energi och jag tror att just den stunden som inte varade jättelänge första gången men ändå, just det fick mig att känna så starkt att även jag ville hoppa på min mans livsplan att så småningom bo på en båt någonstans i världen trots att jag aldrig hade seglat förut och trots att den här segelturen sedan blev lite dramatiskt då jag fick högfeber och smärta och drabbades av njurbäckeninflammation och blev riktigt dålig…..men det där lugnet…

Då hade jag inte kommit i kontakt med MIMY, men när jag väl gjorde det och började träna på detta så har jag även upptäckt att denna känslan går ju faktiskt att få även på land, där jag är precis just nu….men jag får vara aktiv i att träna det på ett annat sätt men att vara medveten om den, veta hur det känns gör det lättare att hitta till den känslan. Bästa stället på land att för mig att få den känslan att infinna sig är faktiskt i bastun eller ute i naturen.

Ofta i mina grupper så är det många som nämner sina stressfria stunder som just en promenad i skogen men dessutom lägger till det där med att det är så skönt att få gå i lugn och ro och tänka i fred och det är absolut en stressfri stund i sig…eller kan vara….för det kan också skapa stress i kroppen att tänka på saker som ska göras, inte får glömmas o.s.v och under en sådan promenad är man ju inte heller särskilt närvarande…..Varför inte prova att göra promenaden till en mindfulnessövning och lägga märke till när tankarna kommer upp och Radio NST sätter igång och då flytta tillbaka fokus på träden, att andas den friska luften, naturen och det som är runt omkring dig…prova och se om det blir någon skillnad. När mina deltagare har provat detta så brukar de uppleva ganska stor skillnad och är dessutom förvånade över att när de kommer hem vet de precis vad de ska göra och vad som kan vänta…

[mkdf_blockquote text=”Det känns liksom klart i huvudet på ett annat sätt än när man kommit hem från en ”tänkarpromenad”och nästan inte veta vart man ska börja med allt som kommit upp i huvudet under promenaden tidigare när jag gått och tänkt…” title_tag=”h2″ width=””]

Marie

Dela gärna!

Prenumerera

Bli meddelad när nya inlägg publiceras

Tidigare blogginlägg

2 reaktioner på ”Stressfri stund för mig”

  1. Att vara i nuet… Svårt! Fick för ett tag sedan till mig att jag måste ” hämta hem mig själv”, att mina tankar har hela världen som arbetsfält. Jag är ju redan hemma tänkte jag då, har slutat med det mesta när det gäller flängande å farande. Tagit hjälp av nära och kära när det gäller barnens aktiviteter och vardagens bestyr, å jag försöker verkligen att tänka: det blir som det blir, så nej detta gäller inte mig.

    Det var innan jag förstod..att hämta hem sig själv betyder inte en tom kalender, mer tid hemma i soffan, framför iphaden lr tv’n, ständigt sökande efter saker att göra eller förbättra. Visst jag är fysiskt närvarande och hemma m ständigt påkopplad i tanken, Å ständigt irriterad när någon stör mig i min egen tid. Jag ser en tydlig koppling till stress i detta, desto mer stressad jag är desto mer arbetar mina tankar ute i världen..Det är svårt att bryta detta mönster men sakta men säkert blir det bättre, jag försöker byta ut iphaden mot en bok istället vilket kräver full koncentration för att inte sväva iväg i tankarna. Svårt men avkopplande, iaf för mig. Försöker också ta dagliga promenader och verkligen njuta av omgivningen, märker jag att tankarna far iväg så tänker jag på andningen å då är jag strax ” hemma igen” . Planerar även min dag och vecka för att få en överblick i vad som väntar och för att som jag ser det träna på att vara i mitt hem i min Borg:)

    1. Tack Pernilla för att du delar med dig. Jag blir glad när jag läser hur du mitt allt det svåra ändå har upptäckt just det du skriver att ”hämta hem dig själv” inte betyder en tom kalender….Att bli medveten om det är ett stort steg och det är ju tydligt hur du ändå är medveten om mycket och försöker jobba med det genom andning m.m och det är ju när vi blir medvetna om hur saker och ting påverkar oss vi först kan börja arbetet med förändring även om det blir ”myrsteg” eller tar tid. Ta hand om dig <3 //Sanna

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *