Kudos till alla som ser potentialen i sina medmänniskor

19 sep 2015

/

Kudos till alla som ser potentialen i sina medmänniskor

Kudos till alla som ser potentialen i sina medmänniskor

Häromdagen avslutade jag ett omfattande projekt, utbildningsmaterialet till MediYoga Institutets nya utbildning till Balans inspiratör. I slutspurten av denna produktion hann mitt hem förvandlas till oigenkännlighet, prylar och drivor av papper precis överallt, post-it lappar på väggarna, disk i diskhon, boxningshandskar i badkaret (fråga mig inte hur de hamnat där) och odiskade kaffekoppar lite här och var. Som vanligt fick jag ringa produktionsbyrån i sista stund och spela om några spår som jag tyckte hade förbättringspotential.

Men i datorn ligger nu prydligt ännu en färdig struktur för både allmänheten och dem som utbildar sig i MIMY:s nya program. Just den tydliga strukturen och det välorganiserade upplägget är det jag ofta får berömd för utifrån. De skulle bara veta, hur processen går till och vad den innebär på vägen… (att jag exempelvis behöver anlita proffessionell städhjälp efter varje avslutat projekt).

I Veckans Affärer kan du läsa om företag som anställer autistiska personer, just för att dra nytta av deras ”egensinnigheter”.

http://www.va.se/nyheter/2015/05/15/manga-med-psykisk-ohalsa-har-avundsvarda-formagor/

Risken med denna typ av artiklar är dock att de bidrar till att göra ADHD till en hype och ett framgångskoncept. Jag är emot all form av generalisering av människor. Ja, Aspies och ADHD:are och berg och dalbanare (bipolära) är ofta kreativa, spontana och driftiga människor. Men hamnar vi på fel arbetsplats kan sjukskrivningskostnaderna stå arbetsgivaren dyrt. Jag tror att hemligheten ligger i att anpassa tjänsten efter diagnosen, precis som skolan sätter in resurser för de barn som behöver anpassning av ”tjänsten” som elev.

Rätt förhållningssätt till diagnoskriterierna kan vara avgörande för vår prestation.

Att samarbeta med mig kan gå många på nerverna, men dem som jag valt att ha i min närhet – produktionsbyrån Ramtitam, Göran och David Boll som jag utvecklat Balans Online tillsammans med, Judith Wernholm som står bakom all vacker formgivning och Lisa Holmqvist som komponerat MIMY:s musik, har lärt sig hantera mina ”egensinnigheter”, förlåta mig för slarvfel och istället dra nytta av min kreativitet, snabbhet och vilja att hitta win-win i alla samarbeten jag inleder.

På bilden ser du en av alla inspelningar jag gjort om pga slarvel. Idag sker detta allt mindre utsträckning, tack vare killarna på Ramtitam som vid det här laget vet hur jag fungerar och bidrar till min utveckling då det gäller inspelningar. Fredrik Wännman har lärt mig skriva tydliga agendor och föreställa mig publiken jag vänder mig till så att jag kan släppa all form av prestation och istället kan jobba med hjärtat. Hans medarbetare Lars Norgren räddar mig med jämna mellanrum då jag råkat ut för administrativa tabbar.

Kudos till dem som ser styrkorna i människor med funktionsnedsättningar (eller om vi nu ska kalla dem för funktionsförhöjningar) och får dessa personer att prestera utifrån sin yttersta potential.

Tack Fredrik, tack Lars, tack Göran, tack David, tack Lisa, tack mina medbloggare och alla andra kompetenta människor som jag har glädjen att få bygga MIMY tillsammans med. Jag är djupt tacksam.

Dela gärna!

Prenumerera

Bli meddelad när nya inlägg publiceras

Tidigare blogginlägg

Låt barnen visa dig vägen mot balans

Barn är fantastiska på att spegla oss vuxna och peka på vår utvecklingspotential!  Inom kort publiceras ”Balansprogrammets Sommarspecial” i samarbete med Emilia, 10 och Leonie, …

Prestationsångest, ÄNTLIGEN ser jag dig i vitögat!

Befinner mig i ett hus på landet och leder mig själv genom en tyst retreat. I ett växthus igår kväll mediterade jag till stillsam pianomusik …

Den bästa versionen av dig själv är originalversionen

När jag började utbilda mig i mindfulness och yoga trodde jag till en början att då jag väl diplomerats skulle jag bli som mina lärare Ola …

Vila – en underskattad aktivitet

Då jag nyligen scrollade igenom mina egna inlägg på Instagram inser jag hur aktiv jag verkar vara. Om det inte är gymmet kl 07 på …

Hindras du också av dina prestationsdemoner?

Häromdagen satt jag i samtal i en enskild yogaterapisession. Min klient beskrev hur hon under hela sitt liv drivits av en inre prestationsdemon, bland annat pga …

Jag vill gärna höra ifrån dig! Lämna din feedback eller ställ frågor här!

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Balans Online

Balans Online erbjuder dig två forskningsbaserade metoder –  mindfulness och medicinsk Yoga.  Via onlinetjänsten kan du träna helt på egen hand.  Välkommen att ta del av medicinska yogapass, träningsprogram, övningar för särskilda behov samt delta på livesända kvällspass med Sara Emilionie! 

Copyright 2021 © Balans Institutet