Det handlar om att leva, inte om att överleva

7 jun 2016

/

Det handlar om att leva, inte om att överleva

Det handlar om att leva, inte om att överleva

Under våren har en grupp deltagare med ADHD/ADD genomfört balansprogrammet tillsammans med en MediYoga Instruktör och arbetsterapeut på Neuropsykiatriska Mottagningen på Akademiska Sjukhuset i Uppsala.  Idag var jag där för att prata om programmet, men också motivera till fortsatt träning genom att berätta hur verktygen kan användas i vardagen.

” Jag heter Sara och är s.k  högfunktionell, men det betyder inte att jag alltid varit det, eller att det inte skett på bekostnad av mig.

Jag är inte här för att tala om för er vad forskningen säger om hur många procent du kan öka din uppmärksamhet med genom mindfulnessträning. Det skulle jag inte ens kunna komma ihåg, jag är glad att jag minns sista siffrorna på mitt personnummer.

Jag är här för att berätta för er hur jag har kunnat vända mitt liv från livskaos till livskvalitet, med de verktyg och reflektioner jag hällt in i Balansprogrammet. Och hur jag använder dessa verktyg i min vardag och hur jag utbildar andra i programmet så att de kan göra samma sak.

Under vår gemensamma timme hann vi beröra allt från hur det är att lyckas få med sig all packning, men på Arlanda inse att passet gått ut (någonting går alltid snett kunde vi konstatera), till hur det känns att få kritik för bristande respekt för att man (läs jag) lämnat matbordet under en pågående måltid, då man i själva fallet inte har någon aning om hur det gick till då man hamnade framför datorn för att utveckla en grym idé. ”

Vi berörde alla facetter av det livspussel som alla människor kämpar med, och hur mindfulness och yoga som verktyg, inte bara kan lära oss hantera stress utan även förvandla vardagsstress till vardagsglimtar. Tex på vägen till jobbet eller under lunchen. Det behövs ingen semester för att upptäcka magin i att hålla i någon annans hand eller stanna upp en stund och lyssna på fåglarna.

Balans är ett åtagande som vi behöver välja om och om igen, varje dag. Kroppscanningen hjälper oss att fördela energiförbrukningen, andrum hjälper oss sortera tankar och känslor, andningsankaret hjälper oss att rensa i hårddisken. Verktygen är varken märkvärdiga eller komplicerade, men det gäller att göra dem. Du behöver göra ett aktivt val.

Jag lyckades sitta med 10 personer en hel timme (själv har jag nog sällan lyckats lyssna på en föreläsare så länge) utan att någon skruvade på sig eller ifrågasatte mig då jag sa att det går att vända kaos till ordning med hjälp av mindfulness.

Jag kände deras förtroende, inte för att jag kunde rabbla forskningsrapporter, utan för att de förstod, att Sara Emilionie, den yviga och sprudlande yogaterapeuten, en gång har knaprat sömnpiller och anti depressiva medel och själv lyckats vända hela sin verklighet från kaos till livskvalitet.

Till alla er som längtar efter balans- den som söker, finner. Hemligheten är att leta där man står.

Till er som lät mig ta en bild då vi mediterade imorse; den blev underbar. Jag kommer le varje gång jag ser den, men jag väljer att inte publicera den. Tack.

Dela gärna!

Prenumerera

Bli meddelad när nya inlägg publiceras

Tidigare blogginlägg

Låt barnen visa dig vägen mot balans

Barn är fantastiska på att spegla oss vuxna och peka på vår utvecklingspotential!  Inom kort publiceras ”Balansprogrammets Sommarspecial” i samarbete med Emilia, 10 och Leonie, …

Prestationsångest, ÄNTLIGEN ser jag dig i vitögat!

Befinner mig i ett hus på landet och leder mig själv genom en tyst retreat. I ett växthus igår kväll mediterade jag till stillsam pianomusik …

Den bästa versionen av dig själv är originalversionen

När jag började utbilda mig i mindfulness och yoga trodde jag till en början att då jag väl diplomerats skulle jag bli som mina lärare Ola …

Vila – en underskattad aktivitet

Då jag nyligen scrollade igenom mina egna inlägg på Instagram inser jag hur aktiv jag verkar vara. Om det inte är gymmet kl 07 på …

Hindras du också av dina prestationsdemoner?

Häromdagen satt jag i samtal i en enskild yogaterapisession. Min klient beskrev hur hon under hela sitt liv drivits av en inre prestationsdemon, bland annat pga …

Jag vill gärna höra ifrån dig! Lämna din feedback eller ställ frågor här!

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Balans Online

Balans Online erbjuder dig två forskningsbaserade metoder –  mindfulness och medicinsk Yoga.  Via onlinetjänsten kan du träna helt på egen hand.  Välkommen att ta del av medicinska yogapass, träningsprogram, övningar för särskilda behov samt delta på livesända kvällspass med Sara Emilionie! 

Copyright 2021 © Balans Institutet