Den bästa planen är att inte ha någon plan

1 jul 2017

/

Den bästa planen är att inte ha någon plan

Den bästa planen är att inte ha någon plan

Förra året, på väg till Indien, fick jag ett råd; ”In India we never do any plans, because even if you plan, nothing goes as planned”.

Häromveckan, på den dag vi svenskar planerar mest inför (och det handlas mest på systembolaget) fick jag uppleva magin med att inte planera.

Så här började det hela;

Vännen M frågade mig om jag hade några midsommarplaner.

 • Jag: Nej, har du?
 • M: Nej.
 • Jag: Vad tror du om en midsommarafton utan planer?

På själva midsommarafton frågar jag M vad hon vill göra.

M: Vet inte.

Jag: Inte jag heller. Förresten, vill du dela 5 saker du älskar med mig? Här är mina; sol, hav, stränder, palmer, champagne, mina vänners och barns skratt, medmänsklighet och empati, tystnad och musik.

M: här är mina; träd, skog, utomhuskonserter, bada, sjunga, dansa och fota.

Jag: ok, jag fick just en idé, låt oss fylla dagen med allt vi älskar!  Packa badhandduk. Jag kommer och hämtar dig. Sätt på kaffe så länge. Vi ska besöka en strand, ett hav, dricka champagne, vara tysta, sjunga, dansa och du får fota hela midsommarafton.

Tre timmar senare, sitter jag och M på hennes soliga terrass och njuter av tredje koppen kaffe. Inga planer. Inga tider att passa. Ingen mat att inhandla, inga köer att stå i. Inga förväntningar att uppfylla. Inga planer.

Ytterligare tre timmar senare sitter vi på en strand på Lidingö och ser på vågorna och mumsar på var sin take away låda. Redo att slå oss till ro på den vackra stranden och läsa ett par timmar.

Plötsligt kommer en våg som sköljer över oss, våra sallader, väskor och badhanddukar och ändrar vår plan.

Då föreslår jag någonting jag aldrig trott mig kunna föreslå (badkruka i kubik som jag är), nämligen att vi ska ta ett dopp, nu då vi ändå är iskalla och blöta.

Nu var det dags att spränga en mental begränsning – att jag inte badar i Sverige (och definitivt inte innan augusti). I min iver att riva av mig kläderna tappar jag ett örhänge i vattnet. Mina älsklingsörhängen. Innan jag hinner gräma mig över förlusten kastar jag det andra i havet så att de kan återförenas på havsbotten. Sedan kastar jag mig i det iskalla havet.

I mataffären på vägen hem slipper vi köa, för vem handlar sin midsommarmiddag på midsommarafton? Tydligen bara vi utan planer.

Kvällen blir ljuvlig. Vi äter i soffan, lyssnar på stillsam musik och min vän fotar champagnebubblorna.

Nästa morgon får vi för oss att göra i ordning min balkong och till vår stora förvåning har Plantagen öppet fastän halva Sveriges vuxna befolkning troligtvis ligger och kurerar sin baksmälla. Där hittar jag min palm.

Jag inser att vi under loppet av 24 h har gjort allt vi älskar. Sett havet, stranden, lyssnat på både musik och tystnad, fotat champagnen, och köpt en palm. Jag får en hisnande tanke. Tänk om detta skulle bli min nya livsstil? Att inte planera och se vad som händer, i realtid.

Tänk om vi alla lät vår kropps intelligens styra veckoplaneringen, dag för dag, timmer för timme? Min övertygelse är att vi skulle bli lyckligare och lugnare människor och ingen skulle bli utbränd.

Med detta sagt vill jag påminna om min nya workshop i höst (som faktiskt är planerad) den 22 oktober som handlar om hur du finner och bevarar din vardagsbalans.

Jag har alltid sagt att Balans är ett hårt arbete som kräver prioriteringar och målmedvetenhet- men jag har nu ändrat uppfattning.

Balans är lättare än vad vi tror. Det gäller bara att stanna upp och ta emot den.

Läs mer om min workshop i Balansprogrammet här . Dagen passar dig som söker efter en enkel, daglig rutin för stressreduktion och önskar öka din livskvalitét med hjälp av mindfulness. Du får möjlighet att göra en rejäl inventering i din vardag och se på vilket sätt du kan sänka din stress och skapa utrymme för daglig återhämtning.

Dela gärna!

Tidigare blogginlägg

Låt barnen visa dig vägen mot balans

Barn är fantastiska på att spegla oss vuxna och peka på vår utvecklingspotential!  Inom kort publiceras ”Balansprogrammets Sommarspecial” i samarbete med Emilia, 10 och Leonie, …

Prestationsångest, ÄNTLIGEN ser jag dig i vitögat!

Befinner mig i ett hus på landet och leder mig själv genom en tyst retreat. I ett växthus igår kväll mediterade jag till stillsam pianomusik …

Den bästa versionen av dig själv är originalversionen

När jag började utbilda mig i mindfulness och yoga trodde jag till en början att då jag väl diplomerats skulle jag bli som mina lärare Ola …

Vila – en underskattad aktivitet

Då jag nyligen scrollade igenom mina egna inlägg på Instagram inser jag hur aktiv jag verkar vara. Om det inte är gymmet kl 07 på …

Hindras du också av dina prestationsdemoner?

Häromdagen satt jag i samtal i en enskild yogaterapisession. Min klient beskrev hur hon under hela sitt liv drivits av en inre prestationsdemon, bland annat pga …

1 reaktion på ”Den bästa planen är att inte ha någon plan”

 1. Bra gjort! Sedan två år tillbaka har jag lämnat mitt , jag kallar det “gamla livet ” och försöker klarar mig själv . En månad tillbaka bytte jag jobb och bytte miljö mm..
  började med Medi Yoga och är nu Instrukteur
  En lång historia .
  Jag gjorde nästan som du till midsommar . Ingen fest ingen stress med förberedelser allt sådant som gör att man glömmer bort sig själv .
  Tyckte det var skönt och jag kommer att fortsätta med att inte vara med .
  Sat Nam

Jag vill gärna höra ifrån dig! Lämna din feedback eller ställ frågor här!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Balans Online

Balans Online erbjuder dig två forskningsbaserade metoder –  mindfulness och medicinsk Yoga.  Via onlinetjänsten kan du bland annat utföra Balansprogrammet,  Sveriges första korttidsprogram i mindfulness och medicinsk yoga som grundar sig i åratal av erfarenhet och hjälper hjärna och kropp att återfinna sin balans. Du får en enkel, effektiv metod som alla hinner och klarar av att göra.

Copyright 2021 © Balans Institutet