Dags att vakna upp!

13 jan 2016

/

Dags att vakna upp!

Dags att vakna upp!

….och reflektera över vårt mobilanvändande!

Jag skriver inte detta inlägget för att komma med pekpinnar utan tack vare mitt eget arbete med MIMY och att vara mer mindfull i min vardag så är detta något som jag allt mer har börjat att reflektera över både hos mig själv och andra.

Det är så lätt att ta upp mobilen och sedan har det hänt något på facebook eller ett mail har kommit men egentligen skulle jag bara svara på ett sms och slutligen kommer jag på mig själv med att blåddra på facebook??

Jag har blivit klart bättre på det men kan fortfarande bli dömnade mot mig själv och lite trött när jag kommer på att jag plockar upp mobilen när den plinga till fast jag sitter och pratar med någon.

Jag tror att vi alla behöver börja reflektera över vårt användande och fundera över vad vi själva tycker är okej och inte.

Är det okej att sitta med mobilen vid matbordet när vi äter med andra? Är det okej att sitta med mobilen när vi träffar vänner för att umgås? Vad har du för gränser och hur vill du ha det?

När jag och min man under jul var på Kap Verde så kände vi båda två att det skulle bli så skönt att vara utan mobilen och ”avgifta” oss lite. Men vi upptäckte att så är det få som tänker och vi reflekterade mycket över detta. Det var det som fick mig att känna att jag ville skriva detta inlägg, samt en låt som Sara spelade förra veckan på en utbildning jag var med på…..jag har hört den innan men nu blev den ännu tydligare och bättre. Jag spelade den för min man när jag kom hem och vi kopplade snabbt ihop den texten med vad vi hade upplevt på semestern men även över hur vi lever våra liv. Låten heter ”Så enkelt är det” med Börje Ring. Där en man frågar sin far om hur han gör för att känna stillhet.

[mkdf_blockquote text=”När jag sover, sover jag. När jag vaknar vaknar jag. När jag tänker tänker jag. När jag äter äter jag. När jag jobbar jobbar jag. När jag drömmer drömmer jag. När jag talar talar jag. När jag lyssnar lyssnar jag.” title_tag=”h2″ width=””]

Så enkelt och så självklart….men lyssnar man därefter vidare på texten då sonen menar att det gör ju han med!? Svaret från fadern kan vi nog många känna igen oss i på vissa delar…

[mkdf_blockquote text=”När du sover vaknar du. När du vaknar tänker du. När du tänker äter du. När du äter jobbar du. När du jobbar drömmer du. När du drömmer talar du. När du talar lyssnar du. När du lyssnar sover du.” title_tag=”h2″ width=””]

DSC_0543

Om vi sedan tar och plockar in våra mobiler i denna texten….hur många gånger använder du den när du gör allt det här?

[mkdf_blockquote text=”När jag vaknar spelar jag. När jag äter surfar jag. När jag jobbar surfar jag. När jag pratar sms:ar jag. När jag tänker spelar jag ” title_tag=”h2″ width=””]

…..osv….Ett inte helt ovanligt senario. Inte konstigt vi har svårt att koncentrera oss ibland och att vi känner oss stressade när vi till och med har svårt för att göra en sak i taget.

Döm inte dig själv nu utan det är viktigt att vi vågar att reflektera över vårt beteende för att kunna förändra det och på så sätt börja må bättre och kanske andra runt omkring oss också mår bättre av det….

Under vår semester såg vi mardrömssenarion med mobiler. I ett paradis med massor vacker natur att titta på vid måltiderna så kunde par sitta mitt emot varandra, äta och vara helt uppslukade av sina mobiltelefoner. En familj kom en morgon ner till frukosten. Två barn, en pojke i 2 års åldern och en flicka i 5 års åldern. Det första föräldrarna gör när de satt barnen på varsin stol är att plocka fram en blå liten ”platta” till pojken och sätta på en film. Flickan fick sin rosa platta och spelade spel. När föräldrarna därefter hämtat mat till alla så satte de sig med varsin mobil. Sonen var inte ett dugg intresserad av filmen utan satt och kladdade med maten i huvudet utan att föräldrarna märkte någonting.

Att se detta gör mig djupt oroad! Samtidigt gör det mig ärligt talat lite glad att vi faktiskt reagerar på det……För att reagera på det får mig att vilja agera annorlunda och börja tänka mig för hur jag använder min mobil

DSC_0341
Utsikten från frukosten på vårt hotell, Boavista.

Just det här stunden kommer aldrig tillbaka igen…..en tanke som ofta hjälper mig att stanna kvar i nuet.

Hemma hos oss har vi i ett par år haft mobilförbud vid matbordet, vilket vi ansåg behövdes med tre tonårskillar hemma. När vi bestämde det så frågade vi dem vad de ansåg skulle hända om man struntade i det. Grabbar som de är så blev det 25 armhävningar 🙂 Detta har fungerat utmärkt och de tycker idag att det är skönt och de reagerar när de har kompisar här som tar upp mobilen vid matbordet och då är de kanonsnabba med att säga att kompisarna ska få göra 25 armhävningar 😉 Det blev mer lyckat än vad vi hade vågat tro, det är ju till och med som en kul grej hemma hos oss idag.

Jag har även sett någon som har börja göra som en mobilhylla innanför dörren där besökande uppmanas att lägga mobilen när de hälsar på så att de kan umgås helhjärtat.

Precis som i sången ovan så är det svårt att finna ro i kropp och knopp när vi gör flera saker hela tiden. Det handlar inte om att vi kan eller inte…..utan mer om hur det påverkar oss.

Vid matbordet i helgen så såg min man väldigt drömmande ut så jag frågade honom vad han tänkte på….så där som jag brukar göra ibland 🙂

Han svarade med ett leende…”Ingenting! När jag äter äter jag! Jag njuter av maten”.

Så ett tips är att lyssna på låten och texten, den ger absolut inspiration att bli medveten om vad vi gör och när.

Och nej…inga pekpinnar, jag glömmer också bort mig men sedan jag började reflektera mer över mitt användande så har det ändå minskat, vilket känns bra men jag tror det kan bli ännu bättre…..bara att jobba på.

Va rädd om dig! Det finns bara en av dig <3

Här är länkar till några artiklar kring hur mobilanvändandet påverkar vår hälsa:

Unga mobilanvändare riskerar sin psykiska hälsa

Mobilen: Så sjuk kan du bli av den

Din mobil kan öka risken för hjärntumör

Mail och sms kan orsaka depression

Mobilstress: Inte utan min telefon

Dela gärna!

Prenumerera

Bli meddelad när nya inlägg publiceras

Tidigare blogginlägg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *